torsdag 29 augusti 2013

Albertina och Lilli´s smakeri i Skärså


Välkomna till Skärså utanför Söderhamn. De stänger för säsongen den 1 september. Så nu är det sista chansen i helgen. Sen får man vänta på julborden...
När man kommer fram till Skärså så får man parkera en bit från restaurangen men det är en kort promenad,
och som ni ser, lätt att hitta, bara att följa fiskegubben.

Krögaren Stefan Svanberg tar upp beställning på uteserveringen av tre hungriga herrar
som spetsat in sig på strömmingen den här eftermiddagen.
Jag hade turen att träffa Illa och Mats som är ägare av krogen. Mats drog igång 1980 och jag har själv jobbat här både i servisen och i köket. Jag tror det blev sammanlagt 5 år.  Bästa och roligaste sommarjobbet. Och när passet var över och vattnet varmt kunde man ta sig ett svalkande kvällsdopp.

Här ser ni en klassiker, Albertina Special med varmrökt röding, stekt strömming, sotare och pepparlax.


Maffiga räkbakelser på väg...

Jag valde stekt torskrygg med pepparrot och skirat smör.
 Den var i min smak perfekt stekt och trillade ner på tallriken i skivor.

Den här killen var verkligen sugen på strömming, jag tror minsann att han beställde en extra stor portion.
Dom ser riktigt  fina och frasiga ut.

På Albertina får man skala potatisen själv. De tycker helt enkelt att det blir godare smak på potatisen på det viset.
Bara att be om mer om det skulle ta slut i skålen!



Många familjer har under årens lopp firat födelsedagar och jubileum härute.

Vill du ha lite koll menyn innan du åker hit så finns de på www.albertina.se under menyer.
Om du gillar vegetariskt så finns det hemmagjorda morotsbiffar med västerbottencreme och hallumiost.
Och vill man "bara" ha en smörgås så kan du få både flundra eller valfri lax.




Albert ligger mittemot Albertina, och som ett fint gammalt par står de bredvid varandra. Inne på Albert finns det en hel del fint hantverk och lite lokala matvaror som honung mm
Här i Skärså kan du verkligen njuta av både mat och båtliv i en levande skärgård.
Det finns en gästhamn och tillgång till wc/dusch mm. Kolla in mer info på http://www.albertina.com/vagbeskrivning.php

Precis där du parkerar hittar du Skärså Glashytta. Här kan man köpa glashantverk från glasblåsaren
till höger på bilden, Henric Sjölin. Här blev han fångad på bild i ett obevakat ögonblick :-)

Vi går in till Lilli´s smakeri och hittar allt från ostar, bröd, praliner en massa drycker och te. Choklad.... ja en massa gottigt och en hel del fina burkar och porslin, b la från Månses Design i Stugsund. Lilly´s smakeri hittar du hela året om inne i Söderhamns centrum.
Lyxigt förpackat och väldigt gott kaffe från Guldrutan i Söderhamn.

 Tewés bageri levererar bröd till Lilly´s smakeri på sommaren , just denna dagen var det San Fransisco gjort på vetesurdeg.

Bäst att köpa glögg redan nu :-) Från Järvsö och Tura gård kommer dessa fina flaskor.


Välfyllt på hyllorna, här ser vi smaksatta rapsoljor från Faktoriet i Flor i förgrunden.

Skönt att ta  en promenad efter maten i de vackra omgivningarna.
Ute på  udden hittar du  Skärså Rökeri där du kan handla fisk och fika.



Till Skärså kan du ta dig lätt med buss. Kolla in lokal trafiken i Söderhamn för aktuella busstider.
http://www.x-trafik.se/




onsdag 7 augusti 2013

Mat & teater i Mellanfjärden



Längs det som kallas Jungfrukusten ligger Mellanfjärden och restaurangen Sjömärket.
Man åker genom det vackra kuperade landskapet i Jättendal och kommer fram till kusten.
Ronny Martinsson, kock på Sjömärket, hälsar välkommen utanför restaurangen.
Här spisas det goda fiskrätter på bryggan precis vid vattnet.
En solig och fin dag som denna är det nästan fullt på uteserveringen. Det går bra att lägga till med båten precis vid restaurangen.

Här ser ni maffiga räksmörgåsen som väntar på att bli uppäten!
Kan du inte välja bland allt gott på menyn? Säkra upp med Mellanfjärdstallriken.

Strömmingsflundror med anjovissmör, rårörda lingon och potatispuré på väg...

Fullt med fisk finns på menyn, röding, sik, strömming lax...
men det finns kött också. Jag hängde med in i köket och lyckades fånga en fint stekt oxfilé...
som serveras med rödvinssky, klyftpotatis och getostcreme.
Inne i köket hittade jag också deras egna inlagda rullströmming är en delikatess efter
originalreceptet från damen nedan:
Den legendariska Dagmar Högdahl, som var kökschef när restaurangen startade 1983. Hon har bidragit med många fina strömmingsrecept mm som man fortfarande kan njuta av på Mellanfjärden. Hon jobbade kvar i restaurangen med ansvar för frukostarna bara till för ett par år sen trots att hon då hade fyllt 85 år!
Före eller efter maten kan det vara gott med smakrika lokala ostar med hemkokta marmelader. Det hårda brödet kommer från Nybergs på berget i Bjuråker.
Eller den här fina desserten med hemgjord glass och jordgubbar.
Den klassiska Hälsingeostkakan finns också på menyn. Man kan välja tillbehör,  saftsås  eller hjortronsylt och grädde.


Just nu spelas det teater här. Ingen är perfekt med Figge Norling mf, spelas t om den 25 augusti.
Man kan boka teater/mat paket :-)
http://www.mellanfjarden.se/show/object.asp?oid=3&lng=


Boka bord och läs mer om Restaurangen och hela mellanfjärden på:
http://www.mellanfjarden.se/show/object.asp?oid=5&lng=

Vid restaurangen finns också en presentbod och en liten affär där de säljer lite lokala delikatesser och fika.

Till exempe Whisky senap från Söderhamn och honung från trakten.
Även kött från Farmens ekovaror i Gnarp fanns till försäljning.
https://www.facebook.com/pages/Farmens-Ekovaror/296855660332830

Kanske vill du ha med dig lite god fisk hem eller käka på din båt. Fiskebutiken har vad du söker.
Och till sist...roliga rosa tandemcyklar finns att hyra om man vill se lite mer av omgivningarna.
Hej då Mellanfjärden, jag kommer garanterat tillbaka :-)

måndag 5 augusti 2013

Marint och gott på Husse


Kommer ni från land och inte från böljan blå så sväng när ni ser denna skylt.
Här kan ni käka en bit mat och njuta av utsikt och båtliv.
Jag och min kollega ska luncha på restaurangen Huseliihare ligger vid Gefle Segel Sällskaps hamn 5 M nordost om Gävle. Lena Bäck som är krögare på krogen som också går under smeknamet "Husse" är också hamnchef.

Här ser ni restaurangen med de stora fönstren med utsikt mot havet.
Uteserveringen ligger  till vänster.

Innomhus är det fint med roliga och gammeldags dekorationer i matsalen.

Ta en svängom på bryggan efter maten... 

Känslan är en genuin fiskekrog, men det finns mer på menyn. Många av rätterna har lokala råvaror såsom Ockelbokyckling och Bergmans varmrökta lax.
Kolla in menyn på nära håll på
http://www.lenasmatverkstad.se/index.php/huseliiharens-menyer/husses-sommarmeny

Här kommer stekt strömming och skirat smör under ett berg av rödlök. Det är till mig!
Lycka. Strömmingen är perfekt stekt.

Och här en krämig pasta med bacon och kantareller.

Och bordsgrannens aborrfilé från Saltharsfjärden med en kantrellsås.
Det fanns även en fin salladsbuffé och gott bröd att ta innan maten.

Till den populära Marängsuissen bakas det maränger varje dag. Det går åt tusentals av de sega sötsakerna.

Fina målade flaggor inne i restaurangen.
Och här kommer lite bilder från omgivningarna. Tänk, det är bara ca 10 minuter från Gävle. Har man börjat jobba så är det den perfekta lunchen om man har tillgång till bil. Annars går det bussar hit. Kolla in lokaltrafiken linje 95 och 195.


När jag var där var det seglarläger. Massor med jollar på havet!
Läs mer om Lena, boka bord och kolla in menyer på
www.lenasmatverkstad.se