fredag 27 september 2013

Grönsakskavalkad från Ockelbo och restaurang Södra



Nu är jag på besök i byn Böle i Ockelbo, Gästrikland. Här odlar Ram Sen Thakuri från Nepal över 120 st typer av grödor. Till Sverige kom Ram för kärlekens skull i mitten av 90 talet. Han träffade sin fru Lotta när han jobbade som bergsguide i sitt hemland då hon var där på semester och skulle vandra i bergen. Romantiskt!
Odlingarna breder ut sig i vackra Böle, Här är jorden lerig och rätt så tungjobbad. Ram säger att han är glad att han är van att bära efter alla sina år som turistguide i bergen i Nepal. Här odlas allt ekologiskt på friland. Hela gården är KRAV certifierad.
Vi började med att kolla in majsen. Nu är odlingarna på sluttampen.
Frosten kan komma närsomhelst och det gäller att få in allt nu. Jag visste inte att det gick att käka majs rå. Jag har alltid kokat min majs. Men det var supergott. Sött och krispigt.
Majs-mellis 

Vi fortsatte till de vackra bönorna. Ram berättar att bondbönor är en storsäljare på marknaden. Många i den äldre generationen blir riktigt lyckliga över att få köpa dem. När de växte upp var det ju vanligare att man odlade för hemmabruk. Vi borde verkligen äta mer bönor i Sverige.


Här kommer nu en kavalkad av färger och former:
Pampiga kronärtskockor och olika sorters kål. 




Den nu på restaurang så trendiga svartkålen.

Fina bönor...dessa finns både som gula gröna och lila.



Och sallad i fantastiska färger.
Och här växer små fina brysselkål.
Ståtlig broccoli som skimrar i lila.

Provsmakning av svart rättika. Ram odlar både den runda svarta och den avlånga vita rättikan.

En bukett av polkabeta, gulbeta, rödbeta och rättika.
Morötter  i olika färger och former som ska med till Bondens Marknad på lördag inne i Gävle.
Är man grönsaksodlare så har man kontoret i fickan. Här ringer restaurang Esperanto i Stockholm och beställer grönsaker. Ram levererar till dem tillsammans med Ockelbo kyckling. Esperanto är just nu Sveriges bästa restaurang och drivs av krögaren och fd  gävlebon Sayan Isaksson.
Rams vardag :-)
En spade i ena handen och beställningspappret i andra, och en kund i luren.
Till Esperanto levereras b la roten på den magnifika fänkålen.
Jag hade faktiskt aldrig sett en vit gurka förut. Men så här ser de ut, lite knottrigare än vanliga.
Och små och knubbiga.  Lämpar sig utmärkt för inläggning.

Romanesco, snacka om naturlig skönhet.
Från restaurang Södra på Södra Kungsgatan i Gävle dyker kocken Johan upp. På väg från hemmet i Lingbo
ska han nu köpa grönsaker till kvällens meny.

Morötter ska det bli på menyn i kväll, och tomater och persilja...


Se bilder längre ner på vad Johan har lagat med Rams grönsaker!

Vill du handla av Ram så säljer han sina produkter till Eco Nära, Diléns,
Ica Ockelbo, Gävligt Gott och ibland till Ica Maxi i Gävle. Björksätra i Sandviken brukar ha bönor.
Och så kan du träffa Ram och se hela hans utbud på Bondens Marknad i Gävle.
På bondens marknad i Gävle kommer Ram också att sälja pumpor. Dom är perfekta att rosta i ugn eller koka och ha som tillbehör till fisk eller kött.

Jag tar adjö från Ram och hans bror från Nepal som är här och hjälper till med skörden.
Vi ses på bondens marknad! Nu åker jag in till stan och kollar in restaurang Södra.
Södra är en ganska nyöppnad restaurang på söder som jobbar efter "hela djuret" principen och de har ett nära samarbete med Diléns saluhall och med Ram. Även med Barrsätra bageri i Sandviken som levererar bröd och hamburgerbröd.
Här serveras du också noga utvalda ölsorter och kaffe. Följ dem på
https://www.facebook.com/sodramat
Efter att Johan har lagt sina magiska kockhänder över råvarorna så trollade han fram denna fina rätt med Rams morötter. Vi ser här : Periljesallad med picklad lök. Konfiterad äggula från Grönviken, oxhjärta från Diléns, pepparotskräm och de varma morötterna. Jag intygar: det var supergott!
Kolgrillad romansallad, tar smaken till en ny nivå.
Kolgrillad romansallad med friterad kyckling, långbakade tomater picklade senapsfrön och ädelostyoghurt.
Helt enkelt, en riktigt bra hamburgare på ekologiskt kött från Diléns. Är detta just nu Gävles bästa hamburgare?
Tack Johan för att jag fick hänga med dig i köket. Väldigt kul att få följa grönsakerna från som man så fint säger:
Från jord till bord.

3 kommentarer:

  1. You ɦave touched some plеaѕant poiոts here.



    Ңere iss my blog - Colorado Roofing

    SvaraRadera
  2. Har jag missförstått detta..Är det Länsstyrelsen som bloggar om "matresor"?

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym
    Jag, Linda Elverstig, jobbade på Länsstyrelsen i ett projekt, som varade lite mer än ett år men slutade förra året i juni. Nu jobbar jag på föreningen MatVärden. www.matvarden.se.
    Projektet gick ut på att synliggöra maten och livsmedelsproduktionen i länet i sociala medier. Lindas Matresa finns även på fb och twitter. Alla som var intresserade att få besök kunde kontakta mig. Nu ligger bloggen tillfälligt i en liten träda. Men jag lyfter fortfarande "matfrågorna" i den andra kanalerna. Ring gärna om du har några frågor 070 593 65 32 MVH Linda Elverstig

    SvaraRadera